Πρωτοβουλία για μαζική επέκταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη και χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για «πράσινα» PPAs
Σημαντικό ρόλο στις ΑΠΕ για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, προβλέπει το σχέδιο Repower EU που παρουσίασε χθες η Κομισιόν. Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενεργειακής «απαγκίστρωσης» από τη Μόσχα, οι ΑΠΕ δεν θα συμβάλουν μόνο με τον περιορισμό κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και με την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου, το οποίο θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο σε μία μεγάλη γκάμα χρήσεων.
Σύμφωνα με το κείμενο της Κομισιόν για το Repower EU, ήδη με τους στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του «Fit for 55», οι πράσινες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα εξοικονομήσουν την ετήσια κατανάλωση 170 bcm αερίου. Έτσι, στο σχέδιο προβλέπεται η επιτάχυνση επίτευξης αυτών των στόχων, με αύξηση κατά 20% ανάπτυξης του σχετικού χαρτοφυλακίου.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αύξηση κατά 80 Γιγαβάτ των εγκατεστημένων αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, οι οποίες θα χρειαστούν ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. Κι αυτό γιατί «20 εκατ. τόνοι υδρογόνου μπορούν να αντικαταστήσουν 50 bcm ρωσικού αερίου», όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ανακοίνωση του Repower EU ο Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή «Πράσινη» Συμφωνία.
Όσον αφορά τις «πράσινες» εφαρμογές, στο Repower EU γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών και αγροικιών, καθώς όπως επισημαίνει μόνο με την επιτάχυνση της ηλεκτροπαραγωγής φέτος από τέτοια συστήματα κατά 15 Τεραβατώρες, η Ευρώπη θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 2,5 bcm αερίου. Έτσι, η Κομισιόν πρόκειται να εισηγηθεί μια ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τα Φωτοβολταϊκά Στέγης, η οποία θα εντοπίσει τα εμπόδια διείσδυσης τέτοιων συστημάτων και θα προτείνει μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο Repower EU, οι ΑΠΕ θα παίξουν επίσης κομβικό ρόλο στην απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της με «πράσινη» ηλεκτρικής ενέργεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κομισιόν και η ΕΤΕπ θα καταλήξουν μέσα το 2022 σε κατάλληλους μηχανισμούς χρηματοδότησης για την προώθηση των «πράσινων» PPAs στην Ευρώπη. Στόχος είναι διευκολυνθεί η πρόσβαση σε PPAs και σε νέους εταιρικούς καταναλωτές, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Απλοποίηση, επιτάχυνση και σαφής χωροθέτηση
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρεται στο κείμενο, προϋπόθεση για την επιτάχυνση της υλοποίησης νέων έργων ΑΠΕ αποτελεί η απλοποίηση και η επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δεν αρκεί ένα έργο να ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο μετά από επτά χρόνια. Έτσι, πέρα από την επιτάχυνση των έργων που «φέρνει» η Οδηγία για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τον Μάιο η Κομισιόν θα δημοσιεύσει σύσταση για την ταχεία αδειοδότηση μονάδων ΑΠΕ.
Στο Repower EU δίνεται επίσης έμφαση στο χωροταξικό των νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τονίζεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν γρήγορα και να εξασφαλίσουν κατάλληλες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές που διατίθενται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία πληρούν κριτήρια όπως η διαθεσιμότητα κατάλληλου δυναμικού, η ύπαρξη υποδομών δικτύου και η συμφωνία με τους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα.
Επίσης, η Κομισιόν θα προτείνει στην επικείμενη πρόταση νόμου για την αποκατάσταση της φύσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει, κατά την προετοιμασία των εθνικών τους σχεδίων για την επίτευξη των στόχων αποκατάστασης, να προσδιορίσουν περιορισμένες και σαφώς καθορισμένες περιοχές ως ιδιαίτερα κατάλληλες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αποφεύγοντας ταυτόχρονα όσο το δυνατόν περιβαλλοντικά πολύτιμες γεωγραφικές ζώνες.
Πηγή: Energypress.gr